Te beszélni angol?
2017.10.20.
Szilvi Anyapara
44 évesen hiszem azt, hogy nőként és anyaként két kamasz fiúval élni öröm és vidámság.

A napokban hallgattam egy playlistet a Beatles-től és egyszercsak felcsendült az a szám, amit gyerekkoromban sokszor énekeltem ordítva a barátnőimmel az iskolaudvaron egy bot-mikrofonba. Totál halandzsa volt.

“KENCSUSZÍÍÍÍ“

A Can’t you see-ről évekig azt hittem, hogy így ejtik helyesen. Mert a mostani negyvenesek idejében még nem volt angoloktatás. Magánórák meg pláne nem voltak. Bezzeg régen, bezzeg most! Szerintem mi vagyunk az utolsó generáció, akik későn kapcsoltak, vagy egyáltalán nem. Szenvedünk is ezért eleget.

 

De itt vannak a gyerekek, akik ha szeretnék, már fél éves koruktól (amikor „odatámasztva” már ülnek) tanulhatnak angolul. Feltéve, ha pénz nem számít. Ha számít, akkor csak az iskolában kezdik el, ahol hamar kiderül, hogy hiába tanulnak heti három órában angolt, akkor sem tud egy pohár vizet kérni a nyaraláson, amikor éppen nem magyar nyelvű a vízadagoló… és ekkor jön a gondolkodás: hogyan tanul meg a gyerek angolul x éven belül? Mert azzal minden résztvevő (szülők és a gyerek) egyetért, hogy angolul tudni kell, ha már ekkora hátrányba született, hogy nem anyanyelve az inglis.

 

A magán angol oktatás első próbálkozásai ott kezdődnek, hogy próbálsz jó tanárt találni, de hamar rájössz, hogy ezek a személyek már 54 évre előre betáblázták magukat, tehát esély sincs arra, hogy a mások által kitaposott útra lépj. Neked kell megtalálnod és kipróbálnod a kiszemelt tanárt. Két-három próbálkozás és jó pár tízezer forint után már van tapasztalatod, de a gyerek még mindig ott tart, hogy I am, you are. Ekkor eldöntöd, hogy soha többet nem költesz feleslegesen angoltanárra, inkább felkészíted őt arra, hogy ha olyan szituba keveredik, amikor meg kellene szólalnia angolul, akkor HANGOSAN beszéljen és nagyon gesztikuláljon, pont úgy, amikor megkérdezi egy külföldi turista a magyart, hogy merre van a metró.

 

Viccet félretéve: angolul tudni kell, egy középfokú nyelvvizsgát kötelező összehozni az érettségi előtt. Ezt viszont normál közoktatásban, magántanár segítsége nélkül nem lehet. Ergo: külön kasszát kell létrehozni, amire azt írjuk, hogy ANGOL oktatás. Ez a kassza úgy lesz tele, hogy más költségeket átcsoportosítunk, amire azért sokszor akad példa egy anya (vagy apa, itt mindenki helyettesítse be magát) életében. De megoldjuk. End of story.

 
Hozzászólások