KészAHázid?
2017.10.06.
Szilvi Anyapara
44 évesen hiszem azt, hogy nőként és anyaként két kamasz fiúval élni öröm és vidámság.

Mi volt a házi, miből van házi, kész van a házi?

Ismerős?

 

Nincs olyan anya ezen a Földön, aki ne kérdezte volna meg ezt az iskolás gyerekétől. Persze ugyanitt a többség már túlesett azon a “részen” is, hogy elege van az egész házifeladat témából és ő bizony többet nem kérdezi meg SOHA, hogy kész a házi, mi volt a házi.

 

De egy anya nem most jött le a falvédőről! Visszatérünk, kérdezünk egészen a nyári szünetig.

A többség abból indul ki, hogy ha a gyereknek alsó osztályban segítségre volt szüksége (a gyerekek többségének segítségre van szüksége) és ez jól működött, akkor "sikeres csapaton ne változtass" felkiáltással ezt miért ne lehetne folytatni? Igényli, hogy kikérdezzék, hogy együtt tanuljanak. Végül is nekem se rossz, ha átismétlem az Aradi vértanúk neveit…

Oké, de mikor kell abbahagyni?
 

A másik tábor ezzel szemben azt mondja, hogy az együtt tanulás helyett, egy idő után a kamaszt meg kellene tanítani egyedül tanulni.

 

 

Kitalálni neki, személyreszabni az otthoni tanulási procedúrát. Vagy azért, mert éppen senki nincs otthon amikor ő hazaér, és lenne ideje tanulni, vagy szimplán azért mert ebben a korban már igenis meg kell szoknia azt, hogy egyedül közlekedik, egyedül készít magának otthon valami kaját, egyedül jár a barátaival moziba.

Ha ezeket simán össze tudja hozni, akkor tanulni miért nem tud egyedül? Ha nehézségei vannak egy-egy tantárgy esetében, akkor arra kiváló megoldás a különóra, amely lehet, hogy csak pár alkalommal is elegendő.

 

Minden szülő elismeri, hogy a legrosszabb a saját gyerekét "tanítani", mert két perc alatt olyan ideges lesz az ember, ha valamit nem ért, hogy sokan teljesen kivetkőznek ilyenkor magukból. Mindenki volt már így, tagadni tilos!

Ezért érdemes kis lépések taktikájával segíteni őt. Mondjuk azzal, hogy mindennap fix időpontban kell tanulnia. Ekkor nincs elöl semmilyen kütyü. Készítsen listát, hogy milyen tantárgyakból kell tanulni és az kb. mennyi időt vesz majd igénybe. A tantárgylista mellé azt is odaírja, hogy szerinte melyikből a legjobb, melyikből közepes és melyik az, ahol gáz van. Ezt beszéljétek át. Miért gondolja ezt? Szerinte mit tud ő változtatni és mihez kér segítséget. Mindig ugyanott ül, odakészít magának innivalót vagy valami finomságot.
 

Szóval ha esetleg eszedbe jut ma megkérdezni, hogy mi volt a házi, segítségül hívhatod a fentieket! Jó szórakozást!

Hozzászólások