Kaja? Van itthon valami kaja?
2017.11.03.
Szilvi Anyapara
44 évesen hiszem azt, hogy nőként és anyaként két kamasz fiúval élni öröm és vidámság.

Az alap, hogy a suliban mindig rossza a kaja. Akkor is rossz, ha jó. Szerintem ezen a témán mindenki átesett már minimum kétszer. Ha viszont a suliban rossz (tudjuk, néha rossz, de néha viszont háromszor is kérnének a mákos nudliból), akkor egyenesen következik, hogy otthonról vinni kell egy komolyabb túlélőcsomagot az iskolába. No problem.

 

Két kamasz fiú étkezése nem piskóta. Hanem kőkemény meló. Persze szeretettel, különben nem lesz jóízű az étel. A reggeli uzsonna 4-5 szendvics (előtte persze megreggelizett otthon egy kiadós rántotta formájában), de nem ám vékonyan szelve, egy szelet sonkával és sajttal! Növésben van, nemdebár?! Ebéd a suliban, este pedig ahogy hazaérnek kezdődik a show, amelynek címe: hűtőnyitogatás. Nektek is megvan az, hogy odamegy a hűtőhöz és mindenféle ok nékül (mert éppen azelőtt evett vagy látja, hogy épp készül a kaja) kinyitja, belenéz, majd bezárja? Ti is csináltátok ezt gyerekkorotokban? Esetleg most is?

 

A legfurcsább az, hogy gyakorlatilag fizikai képtelenség, hogy a nyitás-zárás közben eltelt időben bármit is megnézzen a hűtőben. Nem. Csak kinyit, benéz, becsuk. Fél óra semmittevés, én pakolok, készítem a reggelit, iszom a második kávémat, elmélkedek, és akkor megint jön. Most a másik. És kinyitja a hűtőt. Belenéz és bezárja. Ugyanígy. És nem beszéltek össze. Ez látszik a járásukon.

És ez megy egész nap, amikor otthon vagyunk. Olyan, mint egy pótcselekvés. Talán arra gondolhat, hogy

 

"oké, ezt most elolvasom a könyvemben vagy lejátszom a telefonomon, de előtt basszus kimegyek és kinyitom-becsukom a hűtőt!"

 

Délutánra ez annyiban változik, hogy hosszasan hagyja nyitva és némán körülnéz, hogy mi van a hűtőben. De például nem kérdez semmit. Mert akkor talán lenne értelme ennek a mozdulatnak. Estére jön meg a katarzis: kérdez!

 

"Megint nincs semmi ehető a hűtőben?"

 

"Nincs valami édesség?"

 

"Tényleg ma sem eszünk semmit?!"

 

"Úristen, ez a lecsó KÉT napos!"

 

"Ki ette meg az összes vajkrémeeeet?"

 

És reggel, mint ha mi sem történt volna, kezdődik elölről. És akkor még nem beszéltem arról, hogy bevásárlás után (ők cipelik fel a cuccokat, do not worry!) egy nappal ÜRES a hűtő. Na, akkor nézegessétek!

 

Kérdezem tőlük, hogy mégis miért csinálják, mert komolyan érdekel. Röhögünk. Nem is emlékeznek, nem is értik amit kérdezek, de annyit mindegyik megjegyez, hogy lehetne egy kicsit több kaja, mert az biztos, hogy így a növésben lévő szervezetük (!) nem fejlődik…

Hozzászólások