„Itt a farsang, áll a bál…”
2019.01.24.
Jocó bácsi Jocó bácsi
"Az iskola igenis jó hely, tanulni pedig egy jó buli. Csak rajtunk múlik, hogy teszünk-e érte!"
Szól a jól ismert gyerekdal szövege, amit mindannyian ismerünk és énekeltünk kisgyerekként. Bár akkor még nem tudtuk, és valószínűleg a dalocskát szerzők sem tudták, hogy ez mondat több fronton is megállja a helyét. Hisz nem csak az óvodában, iskolában áll a tényleges bál, hanem otthon, a készülődés közben is. Mert ha beismerjük, ha nem, akkor is stresszes a farsangra való készülődés szülőként, tanárként egyaránt. Mert

mindenki a legújabb szuperhős szeretne lenni,


lehetőleg minél élethűebb, eredetibb jelmezben. És az is biztos, hogy a gyermek az utolsó napokban találjak ki, hogy mi akar lenni. Nincs más megoldás, mint ipari mennyiségű kávét főzni, meginni és nekiállni szabni, varrni, kartonból kivágni, festeni. Jó esetben nem gondolja meg magát a csemete még az utolsó napon is.

Aztán eljön a várva várt buli, amire azért szülőként még sütni is kellene, amit persze csak előző éjszaka lehet. Mire elkezdődik a rendezvény, addigra megtelik az iskola fáradt, ingerült szülőkkel, akik tömött sorokban állnak a büfé előtt:

nem, nem a kókuszgolyó a sláger, hanem a kávé, hogy bírják.


Az sem tesz jót a hangulatnak, hogy általában mindig van hasonló jelmez, és az a szülők szemében jobb, mint az övék. Sok iskolában még mindig van jelmezverseny, ahol díjazzák a legjobb jelmezeket.
Nem vagyok híve annak, hogy kiválasszuk a legjobb hármat, pláne ha azt egy erre a célra felállított zsűri teszi. Hisz mindig lesz valaki, akinek rosszul fog esni, hogy nem nyer, elkeseredik, ha nem az ő jelmeze lesz a legjobb. Akkor már a közönségszavazás, ha mindenképpen kell ilyet tartani. Aztán pedig kis zene, közös tánc és rohangáló, a süteménytől és a cukros üdítőktől felpörgött gyerekek hada lepi az iskola minden részét. Nekik még nem kell koffein ahhoz, hogy pörögjenek, megy ez anélkül is. Este pedig fáradtan, de elégedetten esik ágyba szülő és gyerek is. Persze, előtte megfogadják, hogy jövőre jó előre kitalálják, megtervezik és elkészítik a jelmezt. Aztán persze nem így lesz…
 
Hogy nektek ne legyen álmatlan éjszakátok, az alábbi képeken tippet adunk egy remek jelmez elkészítésére!

Hattyú jelmez

Hozzávalók: *
 1. Laposecset: OBI, 309Ft
 2. Tempera: OBI, 959Ft
 3. Szigetelőszalagok: OBI, 249Ft
 4. Ragasztópisztoly: OBI, 1299Ft
 5. Ragasztópatron: OBI, 499Ft
 6. Papírragasztó stift: Photoline 81Ft
 7. Gumiszalag: Müller 930Ft
 8. Sniccer: OBI,459Ft
 9. Vízbázisú zománcfesték: OBI,1990Ft
 10. Kartondoboz: Photoline, 215Ft
 11. Natúr karton: Photoline, 190Ft/db
 12. Arany karton: Müller 1690Ft
 *A felsorolásban szereplő árak csak tájékoztató jellegűek, üzletenként eltérhetnek egymástól.
  
Egyéb: nyomtatópapír, olló, tűzőgép, harisnya, tüllszoknya (szabadon választható)Ha szeretnétek még tippeket kapni ötletes jelmezekhez, kattintsatok és nézzétek meg, hogyan készül az űrhajós jelmez .
Hozzászólások