Lehetne két nyár: egyik a gyerekekkel, másik nélkülük
2017.04.16.
Erika Csupa szív magazin
Minden anya egy szuperhős. Sokkal több erő rejlik bennünk, mint azt gondolnánk magunkról.
Rájöttem, hogy nincs olyan, hogy tökéletes nyaralás.

Egyszerűen azért nem, mert mások az igényeink. A gyerekek egész nap a strandon lógnának. Vagy felváltva a fagyizó és a büfé asztalánál ülnének. Na jó, belefér még egy kis homokozás, bicajozás, horgászás, kavicsozás, dagonyázás, fára mászás, vizipisztolyozás, esetleg tabletozás, kártyázás és mesenézés. Persze, vagyok olyan jó fej anya, hogy részt is veszek ezekben, egyrészt, mert még bennem is él a gyermeki énem, másrészt meg ha ezt élvezik, hát én is részese akarok lenni az örömüknek. Bár azt elmagyarázhatná nekem valaki, hogy miért kelnek a gyerekek nyaraláskor is hajnali fél hétkor?! (Ha valaki tudja, hol kell átállítani bennük a reggeli ébresztőt, legyen szíves privát írjon nekem!)

Szóval jó-jó ez a gyerekes közös mókázás nyáron, de én nem csak anya vagyok, hanem szuverén nő is. Aki szívesen elüldögélne pár órát egy árnyas kávézó teraszán egy jó könyvvel a kezében, akit érdekelnek a helyi érdekességek, nevezetességek is, aki szeret a férjével vagy a barátaival egy beszélgetést megszakítás nélkül, az elejétől a végéig végig követni. Aki úgy tud igazán kikapcsolni, ha az állandóan készenlétben lévő, óvó-figyelő-segítő rendszerét takarékra tudja állítani. Ja, és nem utolsó sorban, aki reggel szeretne sokáig aludni.

Szóval az igazi nyaralás az, ha van két külön nyaralás.

Ez persze pénztárcafüggő is, de nem a távolság és a szállás luxusmivolta az, ami számít, hanem egyszerűen a tény, hogy kettő nyaralást iktatunk be. Akár ha csak húsz kilométerre is távolodunk el az otthonunktól.

Az egyik nyaralás a családi közös. Ahol az van, amit a gyerekek akarnak, ahol nem kényszerítjük őket unalmas felnőtt programokra, és ahova elég egy fürdőruhát vinni, mert az úgyis tökéletes öltözék minden programhoz.

A másik a szülős nyaralás. Ami majdhogynem olyan, mint a gyerektelen időkben: reggeli lustálkodás, olvasgatás, beszélgetés, kultúrprogram, esetleg egy szabadtéri színházi előadás, és séta a langymeleg nyári éjszakában. De csak majdnem olyan.

Mert közben úgyis, szinte végig a gyerekekről beszélgetünk.

 
Hozzászólások