A soha véget nem érő befizetős sztori
2017.11.03.
Erika Csupa szív magazin
Minden anya egy szuperhős. Sokkal több erő rejlik bennünk, mint azt gondolnánk magunkról.

Minden szeptember elején abba az illúzióba ringatom magam, hogy most van az évkezdés, ezért nehéz most anyagilag a családnak. Tankönyvek, írószerek, táskák, és kismillió apró-cseprő dolog, amit ha összeadunk, nem is olyan apró-cseprő összeget kapunk a végére. Persze már szereztem annyi rutint, hogy tudjam, ezzel jár a tanévkezdés, ezért nyáron már el lehet kezdeni gyűjtögetni ezekre a kiadásokra.

A probléma ott kezdődik, hogy soha nem tudom, az év eleji extra kiadáshullámnak mikor van vége. Mert hiába van már október vagy november, még mindig beesik egy-két színházjegy, amit be kell fizetni, egy angolverseny, amire a gyerek jelentkezett, de az iskola nem tudja fizetni, ezért finanszírozza már meg a szülő, cirkuszi előadás, fakultatív egynapos osztálykirándulás és még ki tudja mi minden. A hab a tortán pedig, hogy a nyár végén vett tornacipőt a fiam képes két hónap alatt úgy kinőni, hogy vízhólyagosra töri fel a lábát. Hurrá-hurrá, lehet új cipőt venni.

Eddig szerencsénk volt, mert gyönyörű ősz volt, de ahogy beköszöntöttek a reggeli 4-5 fokok muszáj volt előbányászni a vastag kabátokat és téli cipőket. Bevallom, félve tettem, mert ilyenkor mindig anyagilag kellemetlen meglepetésekkel szoktam találkozni. Most még viszonylag jól is jártam, mert minden gyerekre jó még a tavalyi nagykabátja (élelmes anyuka mindig olyan kabátot vesz, ami nem pont jó a gyerekre, hanem kicsit bővebb), viszont a cipők terén muszáj lesz megint beruházni.

Sokan mondják, milyen jó, hogy négy fiam van, a kicsiknek már semmit nem kell vennem, hiszen a nagyokról mindent megkapnak. Akinek van fia, az tudja, hogy egy egészséges, eleven fiúgyermek céljai közt nem szerepel az, hogy épségben megóvja az iskolaudvaron a cipőjét az öccse(i) számára. Szóval téli cipő ügyben jócskán a pénztárcámba kell majd nyúlnom.

Épp ahogy ezeket a sorokat írom, pont kapok egy levelet a szülői munkaközösség vezetőjétől, hogy mivel az év végi erdei iskola elég húzós összegű lesz, az a döntés, hogy inkább két részletben fizessük be az összeget, hogy ne tavasszal, egyszerre kelljen majd ennyi pénzt befizetni.

Vége lesz valaha ennek a befizetősdinek? Az a sejtésem, hogy nem. Épp ezért valamilyen alternatív megoldás után kéne néznem.

Ha ti is hasonló cipőben jártok, akkor talán segítség lehet a Tchibo osztálypersely kampánya, hogy legalább a közös osztályprogramokat ne a családi kasszából kelljen fizetni, hanem a más forrásokból finanszírozzátok. Ha már kávét úgyis isztok (egyértelműen anya-üzemanyag, szóval szerintem a legtöbben isztok) érdemes egy kis erőfeszítést tenni (a blokkot eltenni, a kódot feltölteni a honlapra), hogy a kecske is jóllakjon (a gyerek elmehessen az osztállyal a különböző programokra) és a káposzta is megmaradjon (ne merüljön ki teljesen a családi pénztárca).

Hozzászólások