Hogy a gyereked szeresse az angolt, tanuld meg te is! (Nem is olyan nehéz.)
2017.10.20.
Erika Csupa szív magazin
Minden anya egy szuperhős. Sokkal több erő rejlik bennünk, mint azt gondolnánk magunkról.

Idegen nyelveket tudni fontos. Alapvető, elengedhetetlen. Felnőttként ezt tudjuk, hiszen nemegyszer megtapasztaltuk már, hogy ha külföldön jár az ember, milyen elveszett és kiszolgáltatott tud lenni, ha nem beszél nyelveket. Igen ám, de egy iskolás gyereknek még nincsenek ilyen tapasztalatai, ő az idegen nyelvet még csak egy tantárgynak tartja a sok közül a suliban, amiből dolgozatok vannak és amiből jegyet kap. Hogyan érhető akkor el, hogy ne csak a kötelező tantárgyat, hanem hatalmas lehetőségek eszközét lássa benne?

Szerintem a legideálisabb módszer erre a jó példa. Ha azt látja a gyerek otthon, hogy anya-apa idegen nyelven néz filmet, olvas könyvet vagy ne adj’isten tanul valamit a szakmájához vagy a hobbijához az interneten, akkor azt tapasztalja meg, hogy az idegen nyelv rengeteg olyan dologhoz nyit meg ajtókat, amiket magyarul nem érhetne el. Ez milliószor többet ér, mint bármilyen verbális tanács vagy noszogatás. A skandináv országokban tapasztalható elképesztő angoltudás, többek között ennek köszönhető. Ott az emberek a való életben használják a nyelvet, az nem szorul be az iskola falai közé.

Persze tudom, hogy sok olyan magyar felnőtt van, aki nincs olyan szinten egy idegen nyelven, hogy azt valóban tudná használni. Így hogyan mutasson példát a gyerekének? Elsősorban azt gondolom, soha nem késő elkezdeni (újrakezdeni) nyelvet tanulni, ami hihetetlen motiváció lehet a gyereknek is. De tudom, hogy ez nem mindig kivitelezhető. Ilyenkor a legjobb, amit tehet a szülő, ha megmutatja a gyereknek azokat a lehetőségeket és helyzeteket, ahol ténylegesen tudja használni a nyelvet. Például egyszerű angol/német könyveket, vagy képregényeket vehet neki a kedvenc mesehőseivel, vagy a youtube-on rákereshetnek együtt(!) olyan filmekre, rövidke érdekes videókra, amik a gyerek érdeklődési körébe esnek és idegen nyelvűek. Ha szereti a gyerek a számítógépes játékokat, akkor azokat ne trompfolja le a szülő csípőből, mert egy-egy Minecraft vagy Clash Royal játékból rengeteg angol szót megtanulhat a gyerek, miközben azt látja, tapasztalja, hogy az angol tényleg ott van mindenütt. (Vagy ha a fentiek nem is, biztos találsz olyan játékot, amit a te gyereked is játszik.)

Még ha a szülő nem is beszél idegen nyelvet, segíthet a gyerekének kitárni az ablakot a hatalmas, színes és idegen nyelvet beszélő világra. Az interneten keresztül előbb-utóbb úgyis találkozik a gyerek ezzel a másik világgal is, akkor meg már érdemes ott lenni vele az elején, együtt csodálkozni rá érdekes dolgokra és figyelmeztetni őt a lehetséges veszélyekre.

Mivel angoltanárként sok gyerek megfordul nálam, azt is látom, mennyire keveset tanulnak az iskolában és milyen sokan járnak magántanárhoz. Sajnos tudom, mennyire rossz úton jár az iskolai oktatás, és egy-egy nyelvvizsgához vagy az érettségihez a gyerekek többségének különórára kell járnia. De azt is látom, a gyerekek mennyire nem veszik komolyan az iskolai oktatást, mennyire csak a dolgozatokra tanulnak, és néha úgy, ahogy van, el is felejtik az anyagot. Látom, hogy a gyakorlásra szánt házi feladatot a jó tanulókról lemásolják és azt hiszik, ezzel megkönnyítik az életüket. Pedig megfelelő gyakorlás nélkül nincs tudás (legyen szó autóvezetésről, főzésről vagy egy cég irányításáról). Érdemes lenne sokat beszélgetni a gyerekekkel arról, hogy az esetleges különóra csak kiegészítése az iskolai tanulásnak, nem helyettesíti azt. Vagyis akár helyettesítheti is, de az sokba fog kerülni a családnak. Ha már egyszer úgyis ott kell ülni az órán, érdemes nem kidobni azt az időt és energiát hanem megtanulni az anyagot. Szerintem a legtöbb gyerek ezt megérti és el is fogadja a szülőtől, ha ezt kötetlen beszélgetés formájában, segítő szándékkal mondják nekik, nem fenyegetően és lekezelően.

 
Hozzászólások