​Gyerekekkel az autóban
2017.04.22.
Erika Csupa szív magazin
Minden anya egy szuperhős. Sokkal több erő rejlik bennünk, mint azt gondolnánk magunkról.
Négy gyerekhez már hétüléses autó dukál. Merthogy kisebb autóban nem fér el az egész család. Apróság, tudom, mégis életem egyik nagy eredményének tartom, hogy egy ilyen nagy autóval is tudok, akár a budapesti zsúfolt belvárosban is tolatva parkolni. Még úgy is, hogy közben az összes gyerek zsizseg mögöttem a kocsiban.

Merthogy ők mindig zsizsegnek. Még ha nem is mind egyszerre, de valaki biztosan beszél, kér valamit, kérdez valamit, mutatna valamit.

Lekopogom, de megtanultam úgy biztonságosan vezetni, hogy közben tudok rájuk is reagálni. Nyilván nem hátrafordulok, hogy megnézzem épp mit rajzolt, de beszélgetni simán tudunk velük vezetés közben is.

Nagyon szeretünk autózás közben beszélgetni. Valahogy az, hogy egy relatív kicsi, összezárt térben vagyunk, „rákényszerít” arra, hogy egymásra tudjunk figyelni. (Emiatt is népszerűek az youtube-os, autóban felvett interjúk, műsorok.)

Persze a hol vicces, hol komoly beszélgetések mellett egy csomó mindent ki kellett találnom, hogy miket játszhatunk az autóban, mert elég sokat utazunk. A Nyíregyháza-Budapest két és fél órás út gyakran szerepel a programunkban, ezért igencsak széles repertoárt kellett kieszelnem.

Ezeket szoktuk autózás közben beszélgetve játszani:
 
  • Valaki mond egy színt, felváltva keresünk ilyen színű dolgokat.
  • Valaki mond egy tárgyat (ami előfordul a környéken), ki látja meg először.
  • Valaki elkezd egy mesét, felváltva folytatjuk a kitalált történetet, de mindenki csak egy mondatot fűzhet hozzá.
  • Barchobázunk.
  • Választunk egy betűt, és azzal kezdődő szavakat gyűjtünk kategóriák szerint (ételek, híres emberek, ruhák, stb.) Igazából ez az ország-város játék szóbeli verziója.
  • Valaki elkezd körbeírni egy dolgot, a többieknek ki kell találniuk, miről van szó.

A mindenféle beszélgetős játékok mellett vannak még más opciók is.

Például, a kaja. A kajában az a jó, hogy ilyenkor az olyan egészséges nasikat is megeszik, amit otthon nem biztos (gyümölcs, aszalt gyümölcs), viszont az a baj, hogy ELKÉPESZTŐ felfordulást tudnak csinálni a kocsiban. Hopp, leesett, begurult, beszorult, eltűnt egy darab ropi, csoki, cukorka… Grrrr… Még jó, hogy az a háziszabály nálunk, hogy a fiúk takarítják az autót. Kívül, belül.

Ha hosszú útra megyünk, biztos, hogy minden gyerek bepakol magának egy-két-három könyvet is, még akkor is, ha még nem tud olvasni. Ilyenkor nézegeti csak a képeket. És akkor megragadnám az alkalmat, hogy megköszönjem a Böngésző könyvek kitalálójának, hogy megalkotta ezt a műfajt. Zseniális!

A könyveknél maradva: a hangoskönyvek a világ egyik legjobb találmányai. Mi már rengeteget rongyosra hallgattunk Gerald Durell történeteitől kezdve a székely népmeséken át a Pompom mesékig, sokat-sokat. Ezeket még én is kifejezett élvezettel hallgatom, mert profi színészek mesélik, ezért annyira jól bele tudom élni magam a sztorikba.

Ha már hallgatás, nem lehet kihagyni a zenét sem. Azt szeretem a zenehallgatásban, hogy nagyon sokféle zenével meg lehet így ismertetni a gyerekeket. Sőt, sok mindenről lehet beszélgetni is a zene kapcsán. Mondok egy példát: István, a király az egyik nagy családi kedvenc. Rengeteget kérik a fiúk, hogy ezt hallgassuk, aminek a kapcsán pedig sok mindenről beszélgettünk a magyar történelem ezen korszakáról.

És hát ott a kütyü is. Nem vagyok híve, hogy a gyerek minden egyes alkalommal, amikor várnia kell (rendelő, sorbanállás, utazás, stb.) rögtön a telefonhoz vagy a tablethez nyúljon, de tapasztalatból tudom, hogy van az a helyzet, amikor már semmi nem használ. Na, ilyenkor viszont életmentő tud lenni a kütyü! Egyébként a digitális játékok közt is van sok kifejezetten értelmes és szórakoztató is, csak hát itt is, módjával kell élni velük.
A végső adu ász pedig az alvás. Az az egyetlen baj vele, hogy nincs a srácokon egy olyan gomb, amit ha megnyomok, rögtön elaludnának. Pedig én milyen szívesen kihasználnám a lehetőséget, hogy alhatok! Még gombra se lenne szükségem.
 
 
Hozzászólások