​Az épelméjű anyaság titka 2017-ben
2017.04.22.
Leila NyomjadAnya
A sport (és a vasalás) elhozza a világbékét!"
Információ, információ mindenhol. Ha kéred, ha nem. Ha érdekel, ha nem. Mindenki pontosan tudja, hogyan kell gyereket nevelni (általában a tiédet) - akinek nincs. Mindenkinek pontos elképzelései vannak arról, hogy milyen szülő lesz, egészen addig, amíg meg nem születik a gyermeke. Akkor aztán borul minden.
 
Az a helyzet, hogy 2017-ben minden irányból kapod a nagy igazságokat; sok esetben olyan emberektől is, akiknek abszolút nem az adott téma a kompetenciája. Gyerekorvostól idejét múlt szoptatási tanácsokat (tisztelet a kivételnek!), gyermektelen pároktól (ridegtart...) gyermeknevelési tanácsokat, virágárus nénitől pedig szakszerű magyarázatot, hogy miért is nem tesz jót a gyereknek a hordozókendő...
 
Mindenki ért mindenhez, és mindenki állampolgári kötelességének érzi, hogy bele is szóljon mindenbe.

Szerintem az egész titka a lazaság. Legyenek elképzeléseid, de ne ragaszkodj görcsösen semmihez.

Legyenek elveid, de ne akard tankönyv szerint nevelni a gyerekeidet (általában amúgy is magasról tesznek arra, hogy mit ír a szakirodalom). Figyelj az igényeikre. Hallgasd meg a jó tanácsokat, engedd el a füled mellett a kioktatást, és azokat, akik szándékosan megkérdőjelezik minden döntésedet. Felejtsd el a őket. Felejtsd el a napirendet. A három óránkénti szoptatást. Azt, hogy elmegy a tejed, ha sportolsz. Hogy nem fog kötődni, ha külön alszotok. Zárj ki mindent, hallgass az ösztöneidre, de élj a század nyújtotta előnyökkel; szűrd az információdömpinget, szelektálj, nézd a forrást, vond le a konklúziót; a szükséges témákban pedig támaszkodj valódi szakértőkre.
 
És a XXI. századi anyaságnak van még egy óriás nagy titka: szakíts magadra időt. Nagyanyáink idejében családtagok egész garmadája segítette az újdonsült anyát, míg manapság nagyon sokan egyedül birkóznak meg a legcsodálatosabb és egyben legerőtpróbálóbb feladattal. Szóval: szakíts magadra időt. Menj el edzeni, ússz egy órát, fuss. Menj el kozmetikushoz, fodrászhoz vagy feküdj ki a napra. Ha nincs segítséged, keress egy baba-mama tornát és menj gyerekkel! Ha nincs a közeledben, akkor tölts le egy youtube videót és eddz otthon a babáddal! Legyen valami a hétköznapjaidban, ami a tiéd és amit vársz. Amitől nem folynak össze a napjaid.
 
Mert persze, meg lehet csinálni mindent. Kitakarítottad a házat, mostál, teregettél, mosogattál, vasaltál, gyurmáztál, pelenkáztál, mesét olvastál, ablakot pucoltál, pelenkáztál megint, és még a játszótéren is voltatok. Háromfogásos étkezések, napi ötször, és szoptatás közben még gyorsan összedobsz uzsonnára egy Eszterházyt a bal kezeddel. Ja, és persze dolgoztál is. És este a végigrobotolt nap után nem hullafáradt anya vagy, hanem mosolygós és vicces feleség, aki a gyerekek altatása után azonnal szexi vadmacskává avanzsál, és azonnal ráveti magát a munkából hazatérő megfáradt férjére. Napersze. Szóval: szakíts magadra időt.
Találd meg az arany középutat.

Foglalkozz magaddal is. Sokkal fontosabb a családodnak egy épelméjű anyuka, mint a csillogóra suvickolt, tökéletesen ragyogó ház.

 
Hozzászólások