A tanévkezdés vs. a zsebek kiürítése
2017.09.22.
Jocó bácsi Jocó bácsi
"Az iskola igenis jó hely, tanulni pedig egy jó buli. Csak rajtunk múlik, hogy teszünk-e érte!"

Ahogy kezdődik az iskola, úgy kell hogy egyre szélesebbre nyíljanak a pénztárcák és csilingeljenek a bankkártyák. Igen, igen, egy gyerek iskolába indítása nagyon magas költségekkel jár. Szerencsére a költségek egy része előre tervezhető, fel lehet rá készülni: tanszerek, írószerek, füzetek, új ruhák, sportfelszerelések, különórák díja, stb. Attól még természetesen megviseli ez a szülőket, ami teljesen érthető. De úgy kell erre tekinteni, mint egy hosszú távú befektetésre, hisz a gyerek jó eséllyel előbb vagy utóbb kitermeli a ráköltött bankókat. Vagy nem. De az biztos.

Osztályfőnökként az év első szülőijének megtartása közben van egy pillanat, amikor enyhe verejtékezésbe kezd a homlokom és kicsit összeszorul mindenem: amikor elmondom, milyen kifizetési tételekre kell készülni az adott tanévben. Hisz ez sosem kellemes, mert ugyan a gyerekek fejlődésének érdekében cselekszem, de mégsem a saját pénzemmel verem a csalánt, akarom mondani nem a saját pénzemet költöm.
Ilyenkor próbálom kerülni a szülők tekintetét, mert jobb néha elkerülnöm azt egy ilyen helyzetben. De a táborok, az osztályprogramok, a kirándulások mind-mind olyan elemei a tanévnek és a tanításnak, ami színesebbé, interaktívabbá és nem utolsó sorban sikeresebbé teszi a tanulási és a tanítási folyamatot.

Szerencsére a szülők – ha nem is mindig könnyen és szívesen – belátják és elfogadják, támogatnak az ötleteimben. Pedig már ilyenkor sejtik, hogy év közben is lesz pár üzenet tőlem, amikor újabb és újabb ötlettel állok elő… Bár mindig konzultálok a szülőkkel, hogy mindenki nyugodt legyen. 

Szerencsére mindig van olyan kezdeményezés, ami segíthet a szülőknek abban, hogy megkönnyítsék a maguk helyzetét. Ilyen például a Tchibo Family Osztálypersely kampány, ami nem jár plusz költségekkel: hisz kávézni mindenki szokott, most meg még pénzt is kereshet vele az osztályának, ha feltölti a http://osztalypersely.tchibofamily.hu/ honlapra a blokk AP kódját. Így mindjárt kellemes a reggeli ébredés, hisz a kávé illata mellett már a segítség gondolata is belengi a lakást…

Hát nem jó ez? De! Kávézásra fel! 
Hozzászólások