​A rend-rendetlenség libikóka
2017.03.18.
Erika Csupa szív magazin
Minden anya egy szuperhős. Sokkal több erő rejlik bennünk, mint azt gondolnánk magunkról.
Amikor gyerektelen barátnőimhez megyek vendégségbe, baromira élvezem, hogy más dolgokról is beszélgetünk, nem csak a gyerekekről. Az viszont baromira frusztrál, hogy milyen rend van a lakásukban. Még akkor is, ha rendetlenség van, az nem olyan rendetlenség, mint gyerekeséknél.
Mert nincs lego-darab a konyhapulton, nyitott popsikrémes doboz a tévé mellett, vagy egy tucat kisautó a nappali különböző pontjain. A fürdőszoba nem úgy néz ki, mint ahol egy komplett ovis csoport kézműveskedett, az ágyak sincsenek teledobálva ruha-plüssállat-ninja figurahalmokkal, és üres kakaós bogréket sem talál az ember, kósza könyvespolcokon elrejtve.

Oké, lehet, hogy akad egy üres kávéscsésze rendetlenül valahol a barátnőmnél, de az csak egy! Nálunk meg négy gyerek gondoskodik arról, hogy előrébb járjanak a káosz megalkotásában, mint a szülők az utánuk való pakolásban. És isten látja lelkem, próbálom rászoktatni a  fiúkat, hogy figyeljenek a környezetükre, és legyenek igényesek. Van is némi haladás, például este a ruhájukat a szennyesbe dobálják (amiért a leendő menyeim nagyon hálásak lesznek majd), evés után legalább a mosogatóba teszik a tányérjukat, de hát ott a másfél éves, akinek hiába magyarázok, ő még önfeledten hajigál szét mindent. Igen, tudom, a példát látva majd ő is megtanulja mindezeket, de hol van az még…?!

Őszinte leszek, sokszor belefáradok abba, hogy non-stop pakoljak utánuk, és ha délután a kicsi alszik, néha hagyok mindent úgy szanaszét, ahogy van, és leülök pihenni. Bármi olyat tenni, ami feltölt. Mint például ezt a cikket is így írom, ebéd után a konyhaasztalnál, a hátam mögött a hegynyi mosatlannal.
Mert tudom, hogy hiába rittyenteném ki a lakást, a délután közepére megint minden csatatér lenne. Én meg extra fáradt lennék, mert semmi olyat nem csináltam, ami engem töltött volna föl. Tudjátok, van az a mondás, hogy gyerekes lakásban rendet tenni olyan, mint hóesésben havat lapátolni. Na, én ma úgy döntöttem, hadd hulljon a hó, én inkább elmegyek hóembert építeni, mert az legalább feltölt.

Muszáj néha beáldozni valamit, hogy tudjak töltekezni, hogy

legyen én-idő is a napban.

Nem szabad önmagamat a sor végére tenni. Ne már, hogy a rendezett lakás fontosabb legyen, mint az én jólétem?!
Na, persze pár nap múlva meg bekapcsol a lelkiismeret-furdalás, és már a lakás rendezetlensége is nagyon frusztrál, úgyhogy akkor mint egy robot nekiállok rendet rakni. Ami aztán ideig óráig tart csak ki és kezdődik minden elölről.

Én meg navigálok a két véglet között, hol ez kap erőre, hol az. De tudom, hogy ez a helyzet csak most aktuális, és lesz még olyan, hogy visszasírom a lego-szétpakolós időket. Majd amikor skype-on beszélek a világ másik felén lévő, már nagy gyerekeimmel, akkor mit nem adnék majd egy kis gyerek-rendetlenségért!
 
 
Hozzászólások